Marco Gustafsson
Jimmie Flintzberg
Vanliga frågor
-
Hur lång tid tar en besiktning?
Själva besiktningen tar mellan 2–3 timmar. Besiktningsprotokollet levereras dagen efter besiktningstillfället. Oftast finns det lediga besiktningstillfällen inom en vecka men du kan räkna med att få en bokning inom 2 veckor. Detta är dock säsongsberoende. Hör av dig för att se när nästa tillgängliga tid finns.
-
Är ni certifierade?
Ja! Vi är godkända av SBR (Svenska Byggingenjörers Riksförbund). Det är en kvalitetsstämpel som bland annat innebär att vi har dokumenterad byggteknisk utbildning som uppfyller SBRs krav, att vi har en giltig ansvarsförsäkring för överlåtelsebesiktning med villkor som godkänts av SBR och att granskats och godkänts av SBRs antagningsutskott och att vi har åtagit oss att följa SBRs etiska regler och bestämmelser för besiktningsverksamhet, samt är underställd SBRs ansvarsnämnd.
-
Hur nära inpå kan jag avboka min besiktning?
Fram till 24 timmar innan den inbokade tiden för besiktningen. Kontakta oss via telefon 070-342 53 08 för att avboka.
-
Hur påverkar luftfuktigheten min fastighet?
Luftens fuktighet mäts i relativ fuktighet (% RF). RF är enkelt uttryckt ett mått på hur mycket vatten som luften innehåller vid en viss temperatur. Vid 100% RF är luften mättad och fukten fälls ut i form av små vattendroppar. Men redan vid 60% RF korroderar stål, vid 70–75% RF finns det risk för mikrobiell tillväxt (mögel).
I Sverige ligger medelvärdet för utomhusluften över året runt 80% RF. En besiktning går mycket ut på att inspektera och hitta riskerna för mögel.
-
Vad är fuktkvot?
Ett materials fuktighet, t.ex. en regel eller en vindskiva, mäts oftast i fuktkvot (FK). FK är ett mått på förhållandet mellan fuktinnehåll i kg och mängden torrt material i kg. Som exempel, vid fuktkvoter överstigande 17% i gran och furuvirke finns det risk för mikrobiell tillväxt (mögel).
-
Jag har krypgrund. Bör jag oroa mig för fuktskador?
FuktkontrollÄldre torpargrunder har sällan skador på grund av fukt på samma sätt som de uteluftsventilerade krypgrunder som anses som riskkonstruktioner. Detta beror på att vi förr i tiden eldade året runt och på det sättet värmde upp även krypgrunden. Golvbjälklagen var inte så välisiolerade som i nyare hus. En jämnare varmare temperatur året runt i grunden minskar risken för förhöjd fuktighet i torpargrunden/ krypgrunden.
Att frånluftsventilera en krypgrund minskar risken för förhöjd fuktighet och för avvikande doft inne i bostaden.
Vill du vara på den säkra sidan hjälper vi dig gärna med en fuktkontroll. Följ länken för mer information:
-
Jag har en vind. Bör jag oroa mig för fuktskador?
FuktkontrollÄldre vindar har sällan några större problem orsakat av fukt så länge inte takbeläggningen läcker. Detta beror på att den äldre isoleringen, ofta träflis eller liknande, släpper igenom värme som gör att vindsutrymmet kan hålla en jämnare temperatur vilket minskar risken för kondens.
I nyare, täta hus eller tilläggsisolerade vindar ökar risken för förhöjd fuktighet på vinden på grund av hög temperaturskillnad mellan bostaden och vinden. För att detta ska fungera krävs en bra ventilation inne i bostaden samt att bjälklaget till vinden är lufttätt.
Vill du vara på den säkra sidan hjälper vi dig gärna med en fuktkontroll. Följ länken för mer information:
-
Jag har en äldre källare. Bör jag oroa mig för fuktskador?
FuktkontrollÄldre källare har ofta missfärgningar på grundmurar och spår av fuktighet vilket är vanligt förekommande och förväntat. Detta uppkommer på grund av den naturliga fuktvandringen från mark och grundmuren men behöver inte vara ett problem om man inte har påbyggda konstruktioner av organiskt material.
För att förbättra miljön i källaren så kan den värmas upp samt låta dörrarna står på glänt för att främja ventilationen.
Förvaring/möblering bör göras med avstånd mot grundmuren.
Vill du vara på den säkra sidan hjälper vi dig gärna med en fuktkontroll. Följ länken för mer information:
-
Vad är en statusbesiktning?
Statusbesiktning kan utföras om det är delar av huset som ska besiktigas. Till exempel vid renoveringar eller om man önskar veta skick och renoveringsbehov gällande specifika konstruktioner till exempel tak, krypgrund, våtrum.
Doftproblem i huset kan också vara en orsak till att vilja utföra en statusbesiktning. Denna utförs då oftast i samband med fuktmätningar.
-
Vad är teknisk livslängd?
Tekniska livslängderAlla konstruktioner och material har en förväntat livslängd.
Med teknisk livslängd menas förväntad livslängd gällande en viss konstruktion. Till exempel så anses de flesta takbeläggningar ha en teknisk livslängd på ca 30 år. Takbeläggningen kan hålla längre om den hålls ren, alla takpannor är hela och takavvattningen är bra.
Här kan du ladda ner en lista på vanliga konstruktioner och deras förväntade tekniska livslängd: